Selectief vs indexbeleggen (pro’s & cons)

Waarschijnlijk leest u wel eens in de media of hoort u wel eens van bekenden dat beleggen ontzettend risicovol kan zijn en dat men daarom maar beter in ETF's of beleggingsfondsen kan stappen. Voor beleggers zonder tijd of zin om gedegen onderzoek te doen is dit inderdaad meestal de beste oplossing. Echter ben ik hier als waardebelegger geen groot voorstander van. In dit column zal ik u uitleggen waarom.

ETF’s kennen hun eigen karakteristieken, welke niet allemaal gunstig zijn. Als u op dit moment bijvoorbeeld een ETF zou kopen op de S&P500-index zal een significant deel daarvan bestaan uit een positie in Tesla, de even beroemde als beruchte automaker. Maar hier wringt hem nu net de schoen: Tesla is zo hoog gewaardeerd dat het uw ETF kwetsbaar maakt; een (zeer) hoge waardering betekent dat een aandeel al priced for perfection is, waarmee u geen enkele zogeheten ‘veiligheidsmarge‘ heeft. Bij de eerste goede tegenslag zal Tesla ineen zijgen en uw ETF meenemen in haar val; als Tesla door deze hoge waardering 10% van uw ETF uitmaakt en zij wordt pak ‘m beet de helft minder waard, dan zal uw ETF al met 5% dalen…

Beleggingsfondsen
Beleggingsfondsen op hun beurt zijn naar mijn bescheiden overtuiging waardeloos omdat er doorgaans zoveel aandelen in zitten dat de beheerders de focus verliezen. Immers beschikken zij noch over de mankracht, noch over de tijd om tientallen, soms zelfs honderden aandelen grondig te analyseren. Dus in plaats van dat zij gedegen onderzoek doen bij een paar ondernemingen, doen zij vaak minder gedegen onderzoek bij tientallen/honderden ondernemingen en kopen zij deze aandelen om u een veilig gevoel te geven en gerust te stellen. U bent dan gerust gesteld, want u heeft nu gewoon hetzelfde rendement als de markt. Maar dat is een vals gevoel van veiligheid (schijnveiligheid) aangezien het risico bij aandelen in de waarderingen zit en niet in de hoeveelheid aandelen die u in bezit heeft. U bootst dan gewoon de markt na. Dit is zeker het verstandigste om te doen als u er geen bal van snapt! Echter probeert BeleggenVoorWaarde u daarentegen juist aan het selectief beleggen te krijgen, aangezien u op deze wijze juist een hoger rendement kan behalen dan de markt!

Selectief beleggen (‘stock picking‘)
Dit is de aanpak waar ik persoonlijk bij zweer, afgekeken van het opperhoofd van waardebeleggen Warren Buffett. Dit is de beleggingsfilosofie die stelt dat u nooit vermogend zult worden als u een grote spreiding aanbrengt in uw beleggingsportefeuille (‘diversificatie’); de stijgingen van de beste aandelen zullen dan namelijk geneutraliseerd worden door de dalingen van de slechte aandelen waarmee u per saldo weinig opschiet… In plaats hiervan selecteer ik een aantal ondernemingen die (relatief) lage waarderingen hebben, gunstige groeivooruitzichten hebben, een heldere strategie hebben, weinig schulden hebben en over een capabel management beschikken, om zo maar een paar criteria te noemen. Als aan alle criteria wordt voldaan stap ik erin en wacht ik een aantal jaren, totdat de waardering naar mijn idee te hoog is en/of ik betere investeringsmogelijkheden zie. Ook moet u goed spreiden binnen diverse sectoren, om zo uw risico te spreiden en dus te verkleinen.

Laat u daarom ook vooral niet van de wijs brengen door bijvoorbeeld technische analisten; zij tekenen alleen lijntjes aan de hand van het koersverloop en raken daarom meestal ook totaal van de leg wanneer hun voorspellingen niet uitkomen. Ik ben een fundamenteel analist; ik verzamel alle relevante (financiële + non-financiële) informatie over een onderneming, weeg deze tegen elkaar af en geef aan de hand van deze afweging een beoordeling. Dit is tevens één van de belangrijkste troefkaarten van de intelligente belegger; hij/zij doet (bewust danwel intuïtief) aan een holistische benadering waarbij hij/zij gebruik maakt van een helikopterblik en laat zich dus niet snel van de wijs brengen door mooie praatjes of een selectieve voorstelling van zaken.

Het belang van gedegen onderzoek bij selectief beleggen
Via BeleggersBelangen ben ik een paar maanden terug een zeer interessante column tegengekomen van Karel Mercx, redacteur bij bovengenoemde blad. Hij haalde in dit column een onderzoek aan van professor Hendrik Bessembinder van de Arizona State University en zijn team. Zij hebben een database gebouwd met daarin alle 26.168 (!) aandelen die vanaf 1926 tot 01-01-2020 een notering hebben verkregen aan de New York Stock Exchange (NYSE) en hebben gekeken welke ondernemingen de meeste, maar ook welke de minste waarde hebben gecreëerd voor hun aandeelhouders.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: er zijn maar liefst 15.136 ondernemingen die helemaal geen waarde hebben gecreëerd of zelfs verlies hebben opgeleverd voor hun aandeelhouders! De grootste kneus hiertussen is WorldCom, een onderneming die zelfs $100mrd (!) van haar aandeelhouders heeft verspeeld! Hiernaast zijn er duizenden ondernemingen die ‘slechts’ tientallen miljoenen hebben verdiend.

Dan komt nu het leuke gedeelte: er zijn 783 Amerikaanse ondernemingen die meer dan $10mrd hebben verdiend voor hun aandeelhouders en 98 die elk meer dan $100mrd hebben verdiend voor hun aandeelhouders.

Dan komen we nu aan bij de top drie: nummer 3 is (het huidige) ExxonMobil, dat ruim $1bln ($1000mrd) dollar heeft opgebracht. Dit is maar liefst 5x haar huidige beurswaarde en dit komt ook doordat de waarde van de huidige dividenden flink zijn opgelopen. Nummer twee is – het zal u weinig verrassen – Microsoft met $1,4bln ($1400mrd) aan gecreërde aandeelhouderswaarde sinds april 1986 en de nummer 1 is *tromgeroffel* – en dit zal u waarschijnlijk nog minder verrassen – Apple!! Sinds haar beursgang in 1981 heeft deze onderneming maar liefst $1,6bln ($1600mrd) verdiend voor haar aandeelhouders! Ter vergelijking: dit is iets meer dan 1,5x het huidige Nederlands Bruto Binnenlands Product (BBP)!

Zie hier het waanzinnige belang van het doen van gedegen onderzoek (en van lange termijnbeleggen!) alvorens u in een aandeel stapt. U bent uiteraard nergens toe verplicht, maar als fervent waardebelegger zie ik het wel als mijn plicht u op dit onderzoek te wijzen. Ikzelf kan hier (minstens) drie lessen uit trekken:

1: één fantastische onderneming kan u van meer waarde zijn dan duizenden andere ondernemingen samen;
2: als u lang in een fantastische onderneming blijft zitten zal de tijd uw grootste vriend worden;
3: gedegen onderzoek zal u dus hoe dan ook uiteindelijk het meeste opleveren. En dit is ook gelijk de reden waarom u mijn rapporten moet lezen! 😉