Waarom u niet bang hoeft te zijn voor inflatie

De markt had het in de afgelopen maanden een paar dagen zwaar te verduren; de koersen daalden harder dan gemiddeld en de obligatierentes stegen juist harder dan gemiddeld. Wat was er aan de hand? Marktvorsers waren er als de kippen bij om het inflatiespook de schuld te geven, die terug is van weggeweest. Maar wat is inflatie? Hoe ontstaat het? En het belangrijkste: hoe kunt u zich als belegger ertegen wapenen? In dit column zal ik u wegwijs proberen te maken!
  • Westerse landen zuchten onder hoge inflatie
  • Inflatie knabbelt aan uw spaargeld waardoor dit minder waard wordt
  • Inflatie kan vervelend zijn voor beleggers
  • Maar dit hoeft nu als u weet waarop u als belegger moet letten

Ontstaan
Inflatie is niets anders dan de stijging van het algemene prijspeil, waarvan geldontwaarding het gevolg is. U kunt immers minder kopen voor hetzelfde bedrag. Hoe komt het dan dat het algemene prijspeil stijgt? Dit heeft meestal meerdere oorzaken, maar heeft altijd te maken met het verstoorde dynamische evenwicht van vraag en aanbod. Het duurder worden van grondstoffen als gevolg van hoge economische verwachtingen van de markt is een voorbeeld. De markt anticipeert bij deze hoge verwachtingen immers op een hogere vraag dan er aanbod zal zijn, wat volgens de klassieke economische theorieën de prijzen van alle goederen waarin deze grondstoffen worden verwerkt zal opdrijven. Alleen hebben mijnbouwers als gevolg van de snel groeiende vraag moeite met opschalen, waardoor het aanbod de vraag niet kan bijhouden en deze grondstoffen dus steeds schaarser (en dus duurder) worden. Deze tekorten kunnen immers de industriële groei en daarmee dus ook de economische groei remmen, terwijl ze ook de inflatie kunnen versterken.

Centrale banken
Maar wanneer de economie oververhit zal raken en de inflatie de pan zal uitrijzen, zal de ECB zich op een gegeven moment genoodzaakt voelen de rente te verhogen teneinde de economie af te laten koelen en de inflatie weer te laten dalen. Dit is slecht nieuws voor producenten, omdat het duurder wordt om geld te lenen, waardoor hun winsten in de toekomst minder waard worden. Ook wordt het door de inflatie duurder voor producenten om te produceren, waardoor zij de keuze hebben om ofwel genoegen te nemen met minder winst ofwel de prijzen te verhogen om de hogere kosten terug te verdienen. Echter zal de consument zal hier niet zo tevreden mee zijn en met het uitzicht op hogere inflatie juist haar uitgaven naar voren halen, waardoor de inflatie alleen maar wordt versterkt. Dus hoe kunt u zich hier het beste tegen wapenen?

Pricing power
Ondernemingen die het best bedijen in tijden van hoge inflatie zijn de ondernemingen die de meeste marktmacht hebben, als gevolg hiervan over de beste concurrentiepositie beschikken en als gevolg hiervan weer hun prijzen kunnen verhogen zonder dat dit al te veel invloed heeft op hun omzet, winst of hun concurrentiepositie. In de bedrijfseconomie heet dit begrip ‘pricing power‘. Als belegger zijn dit de beste ondernemingen om in te investeren, mits de aandelen hiervan natuurlijk aantrekkelijk gewaardeerd zijn.

Schulden
Inflatie is echter niet alleen maar slecht. Als de inflatie stijgt harder stijgt dan de rente wordt het voor debiteuren namelijk gemakkelijker om hun schulden af te betalen.

Voor zowel consumenten als producenten wordt cash geld aantrekkelijker om in te beleggen (u ontvangt immers meer rente) en wordt het onaantrekkelijker om te lenen (u moet immers meer rente betalen). Anders gezegd: voor de aanbodzijde van cash geld (de crediteur) wordt het aanbieden van een lening goedkoper, zij kan immers meer rente ontvangen. Voor de vraagzijde van cash geld (de debiteur) wordt het aangaan van een lening duurder, zij moet immers meer rente betalen. Dit leidt ertoe dat er minder geleend zal worden en dit kan de economische bedrijvigheid weer afremmen.

Ondernemingen
Het is echter maar zeer de vraag of de inflatie structureel van aard zal zijn. Deflatoire krachten in de economie die de economische vraag afremmen (zoals vergrijzing en technologische voortuitgang) zijn immers niet ineens van de aardbodem verdwenen.

De meest solide ondernemingen zullen ook in anti-cyclische tijden goede zaken kunnen doen. Sterker nog: zij zullen waarschijnlijk de kans met beide handen aangrijpen om omvallende concurrentie (deels) over te nemen om zo hun eigen marktpositie te verstevigen en zo hun kosten te kunnen verlagen (en/of hun prijzen dus te kunnen verhogen).

Daarom is het van essentieel belang dat u als belegger de meest solide ondernemingen vindt, die ook nog eens ondergewaardeerd zijn.