In pre-Corona tijden trokken er jaarlijks zelfs tienduizenden nieuwsgierigen naar Omaha in Nebreska – de woonplaats van Buffett – om een glimp op te vangen van hun idool tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Buffett’s investeringsvehikel Berkshire Hathaway. En zijn koop- en verkooptransacties worden dan ook door miljoenen wereldwijd gevolgd, uiteraard ook door schrijver dezes. Buffett is kortom een zeer gerespecteerd man, binnen zijn werkveld en daarbuiten. Geprezen om zijn wijsheid, neus voor koopjes en zijn zakelijke instinct.
Vragen
De beste man is al een tijdje actief – hij kocht zijn eerste aandeel al na de aanval van de Japanners op Pearl Harbour in 1941 – en heeft astronomische rendementen weten te behalen door het zogeheten rente-op-rente-effect, wat hij optimaal in zijn voordeel heeft weten te laten werken. Echter, in de jaren ’10 (pre-Corona) leek zijn vermogen wel tot stilstand te zijn gekomen. Dat deed bij mij twee vragen rijzen:
- heeft Buffett wellicht zijn beste tijd gehad?
- moeten wij – de particuliere beleggers – zijn investeringsbeslissingen nog wel volgen/kopiëren?
Het antwoord op de eerste vraag: ja en nee. Het antwoord is nee, omdat Buffett dankzij zijn vele jaren op aarde het rente-op-rente-effect (ook wel samengestelde interest genoemd) perfect voor zich heeft laten werken en omdat de krasse negentiger de kneepjes van het vak nog altijd tot in de puntjes beheert. Wat dat betreft valt er dus nog altijd veel van hem te leren.
Het antwoord is ook ja, omdat zijn succes – paradoxaal genoeg – ook tot gevolg heeft dat het effect van de samengestelde interest niet meer optimaal werkt met zijn huidige vermogen. Dat zit zo: een goed investeerder – of beter gezegd: zijn investeringskracht – groeit mee met de bedrijven waarin hij/zij investeert. Dat wil zeggen dat Buffett dezelfde percentages blijft bezitten in bedrijven, maar dat die bedrijven – en daarmee dus ook zijn vermogen groeien. Zo’n investering verkoopt hij na verloop van tijd weer om de opbrengst te kunnen herinvesteren in een weer iets groter bedrijf. Dat proces herhaalt zich bij een succesvol (lange termijn) investeerder steeds opnieuw.
Probleem
Maar voor wat voor probleem komt zo’n investeerder dan na decennia uiteindelijk te staan? Zijn vermogen wordt te groot voor zijn investeringen! Buffett’s rechterhand sinds jaar en dag – Charlie Munger – kwam toen op een simpel maar geweldig idee: in plaats van het kopen van goede bedrijven voor geweldige prijzen moesten ze voortaan op zoek naar geweldige bedrijven voor goede prijzen. Het verschil? Buffett hoeft zich dan slechts nog te focussen op minder bedrijven, waar hij in absolute zin juist méér (maar percentueel even veel) geld in kan stoppen.
Het gevolg is dat Buffett nu aanzienlijke belangen bezit in de grootste bedrijven ter wereld. Goede bedrijven weliswaar, maar wel met minder opwaarts potentieel. Hoe dat zit? Simpel: hoeveel van de al grootste bedrijven ter wereld hebben nog veel opwaarts potentieel (nog los van hun waarderingen) als hun markt al verzadigd raakt – en hun omzet dus niet meer groeit of zelfs krimpt?
Vrij weinig, zo leert de geschiedenis ons. Disruptie, mededingingsautoriteiten, mismanagement, de bedreigingen zijn legio, evenals de voorbeelden daarvan. Zo is zelfs de V.O.C. (naar marktwaarde gemeten het meest waardevolle bedrijf ooit) roemloos ter ziele gegaan en de kans dat Apple, het huidige naar marktwaarde gemeten grootste bedrijf ter wereld (en voor 5% in bezit van Buffett) nog een keer over de kop zal gaan is bijzonder klein met op haar hoogtepunt afgelopen januari een marktkapitalisatie van – pak ‘m beet – $2,4 trillion (biljoen!).
Instagram
De vergelijking kan worden getrokken met het aantal volgers op een Instagram-profiel. Stel dat een profiel een aandeel is en het aantal volgers gelijk staan aan de ‘marktwaarde’ van dat profiel; Cristiano Ronaldo heeft er ongeveer 245 miljoen, ik heb er welgeteld 213. Inmiddels zijn er bijna acht miljard mensen op aarde. Dat zou betekenen dat in een hypothese waarin iedereen ter wereld Instagram heeft, Ronaldo 32x meer volgers zou kunnen krijgen, of een toename van 3.165% zou kunnen verwachten. Terwijl ik 39.408.867x meer volgers, of een toename van 3.940.886.600% (!) zou kunnen verwachten. Welk aandeel zou u kopen? Het verklaart in ieder geval wel waarom Buffett zijn vermogen niet meer zo snel groeit.
Dan zijn we nu aangekomen bij de hamvraag: moeten we Buffett zijn investeringsbeslissingen nog wel opvolgen?
Het antwoord op die vraag ligt bij u. Wat is uw beleggingsprofiel? Bent u defensief ingesteld en is vermogensbehoud uw primaire doel, dan is Buffett nog steeds the way to go. Ben je jong (of gewoon avontuurlijk ingesteld) dan hebben je beleggingen waarschijnlijk een offensief karakter en kan er meer rendement worden behaald met (groei en/of ondergewaardeerde) aandelen die genoteerd staan in de small- of midcapindices. Maar zoals altijd geldt: de markt is vrij en zal vrij blijven. Dus faites vos jeux! Speel uw spel!
Bron: Wikipedia via Mark Hirschey